Yngre stenåldern, 4 000-2 000 f.v.t.

Under yngre stenåldern är klimatet fortsatt varmt och fuktigt. Ek, alm och hassel växer vid Norrlandskusten och längs dalgångarna.

I Sydskandinavien sker stora förändringar i början av perioden när odling och tamboskap införs. Men det är inte bara matförsörjningen som förändras. En annan tankevärld, andra redskap och andra typer av bostäder visar att idéer kommit från kontinenten.

I Mellannorrland fortsätter människorna att leva på jakt och fiske som tidigare, men man har hittat bevis för att odling skett i mindre omfattning även här redan för omkring 4 500 år sedan.

Den äldsta metallen, koppar, blir känd samtidigt i både Sydskandinavien och Norrbotten.

Ledare och shamaner

Jägargrupperna samlas nu i en övergripande organisation, en klan eller stam. Flera grupper samlas på bestämda platser vid bestämda tillfällen. Nämforsen och Överveda är exempel på sådana platser. Någon eller några leder organisationen, och shamanen leder ceremonierna.

Läs mer om ledare och shamaner.

Bosättning och hus

Från den här tiden bygger man både större vinterhus med nersänkt golv och enklare runda eller ovala konstruktioner. Husen visar att man återkommer till samma plats under vintern men fortsätter att flytta mellan andra platser under resten av året. På Bjästamon i Nätra socken har man hittat lämningar från den här tiden.

Läs mer om bosättning och hus.

Kött, fisk och bröd

Precis som tidigare var det jakt och fiske som stod för basen i kosten. Älgen och sälen var fortfarande de viktigaste bytesdjuren. Den proteinrika kosten kompletterades med örter, bär, nötter och svamp. Vid slutet av perioden började man att odla i liten skala. Kanske blev mjölet till bröd, palt och öl. Nu börjar man också tillverka keramik i mindre omfattning.

Läs mer om kött, fisk och bröd.

Rödockra och hällbilder

Hur förklarade stenålderns människor skapelsen, livet och döden? Bara små fragment av deras föreställningar har bevarats till vår tid. Till vår hjälp har vi bilder som knackades, ristades eller målades på klippor och stenhällar. Symbolerna berättar om delar av deras tankevärld. Vi har gravar som till viss del förmedlar synen på döden och vi kan göra jämförelser med naturfolk från historisk tid som lever eller har levt under liknande förhållanden.

Läs mer om rödockra och hällbilder.

Stenverktyg, keramik och båtar

För att tillverka bostäder, båtar, kärl, jaktredskap och all annan utrustning behövdes en mängd redskap. Några viktiga redskap var yxor, knivar och mejslar, som tillverkades av naturmaterial.

Kläderna var precis som tidigare tillverkade av skinn och läder från bytesdjuren. Vid slutet av perioden finns bevis för att man hade får eller getter, men vi vet inte i vilken omfattning.

Läs mer om stenverktyg, keramik och båtar.

Spår efter den yngre stenålderns människor

Det finns mer än 4 300 fornlämningar från olika tider inom Örnsköldsviks kommun. Av dem är 800 boplatslämningar, allt ifrån stenålderns boplatser vid sjöar och vattendrag till medeltida tomtningar längs kusten.

Läs mer om spåren efter den yngre stenålderns människor.

Hällmålning vid Stor-Åbosjön

Hällmålningen vid Stor-Åbodsjön

Mer om Örnsköldsvik 10 000 år

Tillbaka till Örnsköldsvik 10 000 år.