Medeltiden, 1 050-1 500 v.t.

Kunskapen om medeltiden inom Örnsköldsviks kommuns geografiska yta är mycket bristfällig. Byarna låg förmodligen på samma platser som senare under historien, men mycket få har blivit undersökta av arkeologer.

Landet får en kung som regerar över stora delar av Sverige, och norra Ångermanland befinner sig i utkanten av detta nybildade rike.

Kristnandet är en genomgripande förändring och under 1200‑talet indelas Örnsköldsviks kommun i socknar med var sin sockenkyrka.

Kungen och kyrkan bestämde

Från 900‑talet har Sverige som land haft en regent. De äldsta namngivna kungarna är Erik Segersäll och hans son Olof Skötkonung. Norra Ångermanland befinner sig långt ifrån maktens centrum men blir genom kristnandet starkt påverkat.

Under 1200‑talet tar sockenbildningen form och man bygger kyrkor i tre av kommunens socknar. Sverige var katolskt och bönderna förstod inte mycket av prästens budskap eftersom högmässorna i huvudsak lästes på latin.

Läs mer om kungen och kyrkan.

Timrade stugor

Gårdens bebyggelse bestod av flera timrade hus. Husen var placerade runt en innergård och hade skilda funktioner.

Till skillnad från den sydskandinaviska gården hade den nordsvenska gårdstypen fristående byggnader. På Västernorrlands Länsmuseum finns Ångermanlandsgården som ett exempel på byggnadstypen.

Läs mer om timrade stugor.

Kornmjöl, ost och tête

Basfödan under medeltiden var som tidigare kornmjölsgröt, salt strömming, kams eller palt och korntunnbröd.

Läs mer om kornmjöl, ost och tête.

Katolsk mässa

Under den katolska tiden höll prästen i huvudsak högmässan på latin, vilket var helt obegripligt för allmogen. En tolkning av högmässan har faktiskt gett upphov till den gamla trollforlmen ”hokus pokus filiokus”.

Läs mer om den katolska mässan och annan tro.

Spår efter medeltidens människor

Spåren efter medeltiden är få inom Örnsköldsviks kommun.

En orsak kan vara att bebyggelsen funnits kvar på samma plats från medeltid ända in i nutid. Bland de få medeltida spåren finns avrättningsplatser och lämningar efter säljägarnas bostäder längs kusten.

Läs mer om spåren efter medeltidens människor.

Anundsjö kyrka, ursprungligen byggd 1437

Anundsjö kyrka, ursprungligen byggd 1437

Mer om Örnsköldsvik 10 000 år

Tillbaka till Örnsköldsvik 10 000 år.