Timrade stugor

Gårdens bebyggelse bestod av flera timrade hus. Husen var placerade runt en innergård och hade skilda funktioner.

Till skillnad från den sydskandinaviska gården hade den nordsvenska gårdstypen fristående byggnader. På Västernorrlands Länsmuseum finns Ångermanlandsgården som ett exempel på byggnadstypen.

Enkelstugans planlösning har medeltida ursprung, men fick en ökad spridning i samband med hemmansklyvningen under senare delen av 1700-talet. Senare under 1800-talet blev enkelstugan den vanligaste bostadstypen på landsbygden.

Innanför enkelstugans dörr finns en mindre förstuga. Från förstugan når man en kammare och själva boningsrummet, stugan, där eldstaden finns. Stugan var kök, sovrum och under vintern även arbetsrum. Kammaren användes sällan.

Det finns få undersökta gårdar från medeltiden inom kommunen. Agnsjögården väster om Kubbe, Anundsjö, är en av dem. Lagfarten till gården omtalas i Kubbebrevet eller Kalvskinnsdomen från 1443.

I Kyrkesviken, Grundsunda, finns husgrunder från både vikingatid och tidig medeltid, men platsen är ingen gård utan en handelsplats med smedjor och verkstäder samt ett litet kapell.