Spår efter medeltidens människor

Spåren efter medeltiden är få inom Örnsköldsviks kommun.

En orsak kan vara att bebyggelsen funnits kvar på samma plats från medeltid ända in i nutid. Bland de få medeltida spåren finns avrättningsplatser och lämningar efter säljägarnas bostäder längs kusten.

Avrättningsplatser

Ingen socken ville ha avrättningsplatsen inom sitt område och dessa blev därför ofta placerade på gränsen mellan socknarna.

Vi känner till tre avrättningsplatser i Örnsköldsviks kommun, och alla ligger på gränsen mellan två socknar.

Avrättningsplatsen mellan Nätra och Vibyggerå socknar markeras idag med en liten kyrka i en tjärn. Den är väl synlig norr om Skuleberget för den som kör längs E4. Resande längs Norrstigen, den gamla ridstig som band samman Mälardalen med norra Sverige, beskriver att man här kunde se avrättade kroppar steglade på runda hjul uppsatta på en stolpe. Att nån har blivit steglad betyder att kroppen har styckats i bitar.

Avrättningsplatsen mellan Själevad och Arnäs socknar ligger i dag nära Höglandssjöns sädra ände och industriområdet längs gamla riksvägen kallas därför för Galgbacken. Den siste som avrättades här var Klingremördaren 1812.

Nära Galasjö, på gränsen mellan Sidensjö och Anundsjö socknar fanns också en tredje avrättningsplats.

Tomtningar

Tomtningar är lämningar efter enkla bostäder och förvaringsgropar som användes av säljägare. De byggdes på klapperstensfält och är synliga som en stenvall runt en plan inneryta, och de flesta ligger på låga nivåer längs kusten.

Jakten på sälkutar bedrevs framför allt på vårisen. De yngre tomtningarna har ofta båtlänningar och stenrösen efter gistvallar, något som tyder på jakt med nät som troligast skedde under hösten. Säljakten expanderade under järnåldern och medeltiden när efterfrågan på både skinn och tran ökade och produkterna blev viktiga varor i handeln med städerna.

Det finns 99 platser med tomtningar i Örnsköldsviks kommunen, många med 2‑3 tomtningar i grupp, andra med 5‑10 tomtningar tillsammans. Det finns också 16 övergivna fiskelägen som upptas som fornlämningar. Flera av dem består av tomtningar.

Tre områden där tomtningarna är samlade i fiskelägesliknande koncentrationer utmärker sig. Det är på södra Ulvön, Skags udde och Själnön. På Själnön, Grundsunda, finns 64 tomtningar på medeltida nivåer.