Kornmjölsgröt, saltströmmming och potatis

Basfödan i många hem var kornmjölsgröt, saltströmming och potatis.

I mitten av det gemensamma grötfatet fanns ofta en smörklick och man måste samarbeta om alla skulle få en del av det smälta smöret.

Seden levde kvar under större delen av 1800‑talet men övergick sedan till användandet av egna tallrikar. Innan potatisen infördes var rovor en viktig basföda.

Potatis

Den som oftast får äran av att ha introducerat potatisen till Sverige är Jonas Alströmer. Han började odla potatis på sin gård utanför Alingsås år 1724 men redan 1655 hade Olaus Rudbeck startat en potatisodling i sin Botaniska trädgård i Uppsala.

Under 1700‑talet blir potatisen allmän i hela landet och kommer tillsammans med salt sill och strömming bli en basföda i många hem.

Öl

Ölbryggningen var en del i självhushållet och varje gård hade en egen humlegård för kryddning av ölet. Under 1600‑talet får bönderna betala skatt utifrån antalet humlestänger, en form av ölskatt.