En ny tid

Perioden startar med stora svårigheter. Män och pojkar skrivs ut till krigen på kontinenten. Vi lämnar den katolska läran och blir protestanter. Sörkörare säljer linne och andra produkter söderut.

Men åter igen visar människorna intresse för nytänkande. De runda trösklogarna slår igenom och landets första baptistdop sker i Anundsjö. Jordbruksmarken skiftas och nya byggnadstyper blir populära. Industrialiseringen startar först med sågverk som drivs av vattenkraft och sedan ånga. Massaindustrier byggs. För att stävja sörköreriet och fånga upp handeln grundas Örnsköldsviks stad.

Gustav Vasa

Gustav Vasa blir kung i Sverige den 6 juni 1523, och detta firar vi idag som Sveriges nationaldag.

Under Gustav Vasas regeringstid blev landet protestantiskt. istället för påven blev kungen kyrkans överhuvud och hela landet blev systematiskt skattlagt.

Det var också en krigisk tid. Från 1521 och fler århundraden framåt var Sverige inblandat i 29 olika krig. Sedan fälttåget mot Norge 1814 har vi levt i fred.

Den danske kungen Kristian II blev 1520 kung över Sverige men var särskilt illa omtyckt efter Stockholms blodbad samma år. Gustav Vasa fick med hjälp av legoknektar och bistånd från Lübeck bort den danske kungen. För att betala skulden som uppstod till Lübeck tog kungen upp nya skatter. En sådan hjälpskatt är Gärder och Hjälper från 1535. Det är den äldsta skriftliga källan om bönderna och bygderna i vår kommun. Totalt fanns då 304 skattlagda byar.

Gustav Vasa genomdrev stora förändringar och införde bland annat ärftlig monarki. Därför räknas han som nummer I i kungalängden. Fram till vår nuvarande kung, Carl XVI Gustav, har Sverige haft 23 regenter.

I försvaret längs kusten ingick vårdkassystemet. Sista gången vårdkasarna tändes här var 1721, när ryssarna anföll.