Kött, fisk och nötter

Jakten och fisket stod för basen i kosten. Vid kusten var sälen det viktigaste bytesdjuret medan älgen dominerade i inlandet. Örter, bär och svamp gav viktiga tillskott av vitaminer och mineraler.

Under nära 7000 år levde Norrlands befolkning uteslutande på jakt, fiske och samlande. På en av de äldsta kända norrländska boplatserna, Dumpokjauratj i Norrbotten, dominerade jakten på ren. Här bodde människor för 9 600 år sedan. Men renen var aldrig något viktigt bytesdjur i Mellannorrland. Först omkring 2000 f.v.t. dyker enstaka renben upp på bosättningar inom området närmast fjällkedjan. Istället har älgen dominerat i inlandet och sälen i kustlandet.

Fiskat har man gjort i båda miljöerna. Jakten på småvilt och fågel har också varit viktig. Man jagade både hare, bäver, mård och räv samt gås, svan och orre. Bland fiskarterna förekommer gädda, lax, abborre, brax, strömming och sik.

Troligtvis var kunskapen om ätliga växter som bär, svamp och rötter, samt medicinalväxter betydligt större under forntiden jämfört med idag.

Köttet och fisken kokades med hjälp av heta stenar. Genom att hetta upp knytnävsstora stenar i elden och sedan stoppa dem i ett kärl med vatten får man vattnet att koka. Om man behöver längre koktider byter man ut stenarna allt eftersom de svalnar.

När stenen hettas upp och kyls ner på det här sättet blir den karaktäristiskt skör och söndersprucken. Arkeologerna kallar den skärvsten eller skörbränd sten.

Mer om mellersta stenåldern

Tillbaka till Mellersta stenåldern, 10 500-3 900 f.v.t.