De första norrlänningarna

Så långt vi vet idag kom de första människorna till Norrland för omkring 10 500 år sedan. De var likadana som du och jag. De hade andra kläder och andra kunskaper men de var varken dummare eller klokare.

Den äldsta kända boplatsen i Norrland har hittats i Aareavaara, norr om Pajala. Här slog människor läger för 10 600 år sedan. Andra norrländska boplatser har hittats i Jämtland, Norrbotten och Västerbotten och tillhör tiden för 9 600‑9 000 år sedan. Att inga så gamla boplatser har hittats inom vår kommun beror helt enkelt på att ingen har sökt efter dem.

Invandringar till norra Sverige

Invandringar till norra Sverige

Varifrån dessa första invandrare kom har länge diskuterats. Tre invandringsvägar har föreslagits; en västlig från den norska Fosnatraditionen över Trøndelag och Jämtland, en sydlig från Mellansverige och Dalarna och en nordlig från Finland och Ryssland.

De äldsta fynden av föremål i Norrland har stora likheter med både Sydskandinaviska och Västnorska föremål. Det skulle kunna betyda att den första invandringen troligen kom från väster och sydväst, från den norska atlantkusten och från sydöstra Norge och angränsande delar av Västsverige.

Vi kan vara ättlingar till dessa första invandrare, men vi kan också vara ättlingar till andra folkgrupper som har vandrat in senare under årtusendenas lopp. Här kommer säkert DNA-forskningen bidra med mera kunskap.

Som människa har vi inte förändrats nämnvärt genetiskt under de senaste 30 000 åren. Däremot har livslängd och kroppslängd varierat under olika tidsperioder, beroende framför allt på tillgången på mat och näring. Sydskandinaviska skelettgravar från stenåldern berättar att människorna i genomsnitt blev 40-45 år gamla, och att medellängden var omkring 160 cm.

Länets äldsta boplatser

Många av jägarstenålderns boplatser är knutna till den forntida kusten eller till insjöar inom kustområdet.

Den äldsta boplatsen i Västernorrlands län har hittats vid Fagervikssjö, Holm socken, Medelpad. Boplatsen ligger 200 meter över havet och är omkring 9 500 år gammal. Fynd av sälben visar att boplatsen var havsbunden.

En annan boplats har hittats vid Holmsjön, Haverö socken, Medelpad. Platsen var bebodd för omkring 8 800 år sedan. Boplatsen ligger vid en insjö som då låg mycket nära den inre delen av en djup havsvik som idag är Ljungans dalgång.

I augusti 2001 hittades avslag av kvarts på en klipphylla strax nedanför Skulegrottan på Skuleberget. Hyllan ligger 160 meter över havet och man tror att den låg vid havsstranden när någon använde den för att tillverka redskap av kvarts.

Nordens äldsta bosättningar

  • Varggrottan i västra Finland, ca 120 000 f.v.t.
  • Danmark och svenska västkusten, 12 000-11 000 f.v.t.
  • Ishavskusten i norra Norge, 8 200 f.v.t.
  • Norrland, 7 600 f.v.t.

Mer om mellersta stenåldern

Tillbaka till Mellersta stenåldern, 10 500-3 900 f.v.t.