nätra fjällskog

Nätra fjällskog är ett högt beläget och kustnära friluftsområde som bjuder på riktig fjällkänsla både sommar och vinter. Här finns ett omfattande stig- och spårsystem som sammanbinder ett dussintal gamla fäbodvallar och tre naturreservat. I områdets hjärta ligger Västnåhöjden där du upplever en milsvid utsikt.

Hit flyttades förr kor och getter för sommarbete i skogen. De stigarna vi vandrar på idag användes då för att gå till och mellan fäbodarna, och skogen bär än idag spår av djurens betande, bland annat grovgreniga kjolgranar och gläntor med grässvål och enbuskar.

Fäbodleden

Här finns ett nätverk av vandringsleder som tillsammans går under namnet Fäbodleden. Dessa stigar användes förr i tiden när folk vandrade till och mellan sina fäbodar. Idag har de restaurerats till markerade vandringsleder där du kan följa närmare 45 kilometer led genom skogar och över spångade myrar.

Naturreservaten

Kornsjö

Kornsjö fjällskog domineras av granskog men det finns även en del myrar. Skogen är en naturskog, naturligt föryngrad och inte planterad. Här finns den fridlysta och ovanliga laven långskägg finns här.

Mer om naturreservatet Kornsjö fjällskog: https://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/besoksmal/naturreservat/kornsjo-fjallskog.html Länk till annan webbplats.

Stakamyran

Stakamyrans naturreservat består av en blandning av skog och myrmarker. Gran är det vanligaste trädslaget och skogen har naturskogsprägel. Avverkning av enstaka träd har skett långt tillbaka i tiden, men skogen har inte påverkats av modernt skogsbruk. Bitvis är området rejält storblockigt, men här finns också inslag av kala berghällar. Tillsammans med det Västanåhöjden utgör Stakamyran ett av länets kärnområden för den sällsynta laven långskägg.

Mer om Stakamyrans naturreservat: https://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/besoksmal/naturreservat/stakamyran.html Länk till annan webbplats.

Västanåhöjden

Naturreservatet Västanåhöjden är den högst belägna toppen inom Nätra fjällskog. Här dominerar äldre hänglavsrik granskog, men du hittar även hällmarker med tall. I början av 1990-talet upptäcktes den akut hotade laven långskägg i området, och här finns även gott om följearten violettgrå tagellav.

Mer om Västanåhöjdens naturreservat: https://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/besoksmal/naturreservat/vastanahojden.html Länk till annan webbplats.

Skidspåren

Eftersom skogen är högt belägen lägger sig snön tidigt på säsongen och ligger sedan kvar länge på våren. Nysnö, snötyngda granar och nydragna spår är svårslaget i den här miljön!

Under vintern prepareras drygt 20 kilometer naturspår för dig som vill njuta av vacker skidåkning i magisk natur som påminner mycket om fjällvärlden. Området är också lämpligt för obanad turåkning, men var uppmärksam på naturreservatsgränserna.

Aktuell spårstatus för Nätra fjällskog hittar du på skidspår.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ligger här