labyrinter

Stensättning formad som labyrint. Har ofta haft en rituell betydelse.

Störst sannolikhet att stöta på en labyrint har du i norra delen av Örnsköldsviks skärgård. Labyrinter är spännande, mytiska och mystiska. De flesta är lagda från 1400 fram till slutet av 1600-talet, förutom de som är lagda nu på senare tid. Labyrintmotivet är känt från hela världen och de äldsta kända är från Medelhavsområdet och är ungefär 3500 år gamla.

Myter och sägner

Myterna kring vad de används till är många. Den mest kända utspelar sig på Kreta och handlar om Theseus som ska besegra Minotaurus. Minotaurus är till hälften tjur till hälften människa och hålls instängd i en labyrint. Hjälten Theseus uppdrag är att ta sig in i labyrinten hitta odjuret, döda honom och sen hitta ut igen. Hjälten tar med sig ett garnnystan som han rullar ut allt eftersom han söker sig genom labyrinten. Han dödar Minotaurus och hittar ut ur labyrinten genom att bara följa tråden tillbaka.

Användandet av labyrinter för fiskelycka och skydd till havs är väl det som känns mest aktuellt här ute på klipporna. Sägnerna berättar att för att besvärja de hårda nord-nordvästliga vindarna som ibland drev fisken ut till havs skulle labyrinten anläggas med ingången mot den hårda vinden. Då vinden blåste in i labyrinten kunde den sedan hindras med besvärjelser.

En vandring genom labyrinten kan ge dig god fiskelycka och lugna havets stormar.

I Österbotten kallas de jungfrudanser. Labyrinten var en symbol för fruktbarhet. Barnlösa kvinnor gick i dem för att öka möjligheten att få barn.

En annan fruktbarhetssed är då en flicka placeras i mitten och en pojke går in för att hämta henne. Symboliken är att man hämtar hem sommaren. Seden kan också göras till häst.

Vill du ha god skörd kan en vandring i labyrinten hjälpa dig.

Labyrinterna är också förknippade med den katolska Mariakulten.

Om du förföljs av något ont: Vandra till mitten av labyrinten och hoppa sedan ut. Det onda som följde efter dig fastnar i labyrinten och hittar aldrig ut igen.

Hitta till labyrinter Länk till annan webbplats..

Ligger här