hällmålningen vid stor-åbodsjön
Hällmålningar är bilder som målats på berg, stenar eller klippor under forntiden. Målningen på den nästan kubformade stenen i Stor-Åbodsjön föreställer en älg. Bredvid den syns en mindre figur som kan vara antingen älg eller människa.
Målningen på flyttblocket i Stor-Åbodsjön gjordes troligtvis för 3000–4000 år sedan, under slutet av stenåldern. Man målade med bland annat rödockra, och tack vare att färgen trängt in i stenens yta kan vi se målningen än idag.
I samband med en förändring av vattennivån i sjön höjdes stenen och sprickor i den lagades. Målningen är enklast att besöka och se vintertid när isen ligger.

Hällmålningen på flyttblocket i Stor-Åbodsjön.

Stiliserad bild av hällmålningen vid Stor-Åbodsjön
Om Hällmålningar
Hällmålningar är målade på lodräta bergväggar eller större stenblock och den färg du ser är originalfärgen som är tusentals år. Färgen är röd men kan variera i nyans. Man vet inte så mycket om hur färgen gjordes. De flesta är överens om att bränd rödockra ingår som färgpigment, däremot varierar förslagen på bindemedel: fett, blod, urin eller saliv? Oavsett blev det en minst sagt hållbar färg.
Det vanligaste motivet på hällbilder hos oss är älgen. Älgen framställs både som jaktbyte, symbol och i ceremoniella motiv. Traditionen att föreviga älgar på hällbilder finns inom ett stort område från Norge över Sverige, Finland och Sibirien till den asiatiska kusten i öster, över en sträcka på 600 mil! I bildspråket ser vi både stora likheter och lokala olikheter. Ett gemensamt drag är att älgarna med få undantag saknar horn. Det är alltså antingen vintertjurar som fällt sina horn eller älgkor man avbildar.
Lagskydd och vård
Hällristningar och hällmålningar är fornlämningar och skyddade enligt lag. De är känsliga och sköra bilder som våra förfäder lämnat efter sig till oss. Vi måste iaktta stor försiktighet på dessa platser. Undvik att gå på klipphällar och vidrör inte de bergsytor där hällmålningar sitter.