långfärdsskridskor

När isen ligger blank lockar farten, friheten och närheten till naturen ut allt fler på långfärdsskridskor.

När och var?

Olika isar lägger sig vid olika tidpunkter i vår kommun. Även om snön ligger knädjup är det inte omöjligt att hitta blanka isar på större sjöar eller ute på havet.

Gynnsamma år börjar säsongen i slutet av oktober, allt beror på väder och vind: vid -5 grader och vindstilla växer isen med 1 cm på 5 timmar. Så fort temperaturen kryper under nollan fryser grunda, mindre och högt belägna sjöar i inlandet till. Samma typ av sjöar i kustlandet tar några veckor till på sig, och fryser till samtidigt som de större sjöarna i inlandet är färdiga.

Längre fram på vintern fryser grunda och slutna havsfjärdar till, liksom större sjöar nära kusten. Nästa chans tills skridskoåkning är på de yttre, öppna fjärdarna.

Under februari och mars kan det vara svårt att hitta fina isar på grund av snön, men senare under vårvintern kan ett rejält töväder följt av en kallperiod skapa fina förutsättningar igen. Snörika vintrar är chanserna mindre.

Under riktigt kalla vintrar fryser havsområdet mellan fastlandet och öarna till, från Råskärsön till Skrubban, ja kanske ända till Ulvöarna!

Om vädret tillåter anordnar Örnsköldsviks kommun en stadsnära isbana.

I sociala medier finns privata grupper där intresserade delar med sig av information om isar.

Tänk på!

  • Åk aldrig ensam. Meddela alltid någon vart du ska och när du räknar med att vara tillbaka.
  • Använd ispiken, särskilt vid uddar och i sund. Sex centimeter kärnis brukar anses tillräckligt, men åk aldrig om du känner dig osäker.
  • Är du nybörjare bör du åka med någon som är van och har erfarenhet. Ett tips är att kolla med friluftsföreningar, de brukar anordna kurser och dagsturer. I sociala medier finns privata grupper där du kan hitta andra som vill göra sällskap på mer eller mindre spontana turer.
  • På havet kan västliga vindar bryta loss flak som driver utåt och på vattenreglerade sjöar kan isarna vara oberäkneliga.

Utrustning

Du kan använda vanliga skridskor, men med riktiga långfärdare blir känslan helt annorlunda. Till dem behöver du stadiga skor, exempelvis skatingpjäxor.

Åka aldrig utan

  • isdubbar, högt placerade runt halsen, med visselpipa
  • ispik
  • livlina och
  • ryggsäck. Med höftbälte och grenband fungerar den även som flytväst.

I ryggsäcken bör du ha ombyteskläder (inklusive skosnören) och handduk i täta plastpåsar, extra påsar för fötterna, varm dryck, verktyg till skridskorna, första förband, kniv och mobiltelefon i en vattentät påse.

Ligger här