tjurplankan
Du har de bästa förutsättningarna. Så går det snett… På ett humoristiskt och tänkvärt sätt lyfter konstnären Arne Falang hur dråpligt men vackert det kan bli när det oväntade slår in. Skapad av Arne Falang i brons och sibirisk lärk. Uppförd 2008.
Konstverket Tjurplankan handlar också om att bli fri, få visa upp sig även om man inte klassas som perfekt i andras ögon.
Skulpturen i brons smälter vackert in i Brynge kulturområde, där vattnet och skogen bidrog till att skapa de bästa förutsättningar för den tidiga industrin.
Verket ingår i High Coast Art Valley Länk till annan webbplats. och är finansierat av Nätterlunds minnefond
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Brynge kulturområde
I Brynge kulturområde samlas hela den Ångermanländska rikedomen på en och samma plats. Här kan du besöka delar av vår tidiga industrihistoria. Energin ur Nätraåns strömmar har i århundraden använts till att driva kvarnar, såg, mangel, tegelstamp, färgeri- och vadmalsstamp samt kraftstationen. Den finbladiga sågen är en av få i Sverige av sitt slag som har bevarats till eftervärlden.
Jonas Nätterlund
Att du idag kan beundra och förundras över många fantastiska konstverk i Nätra och Sidensjö beror på en generös man, Jonas Nätterlund. Född 1924 i skogsbyn Rössjö i Sidensjö, som enda barnet till paret Sigrid och Johan. Redan som 14-åring tar han över skötseln av gården tillsammans med min mor, när fadern dör.
Jonas Nätterlund flyttar till Stockholm, bosätter sig i en enrumslägenhet på Kungsholmen och arbetar som typograf på Dagen Nyheter och sedan Expressen. Här blir han kvar under hela sitt yrkesverksamma liv. I hemlighet placerar han pengar i värdepapper, vilket avslöjas 1995 då han avlider. Jonas Nätterlund efterlämnar en aktieportfölj värd 24 miljoner kronor och ett testamente till dåvarande Nätra-Sidensjö kommun för inköp av konst och skulpturer.
Kanske utvecklade Jonas Nätterlund ett starkt konstintresse under livet och ville ge något tillbaka till sin hembygd. Det vet vi inget om. Däremot vet vi att hans generösa gåva kommer att glädja generationer genom den minnesfond som bär Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds namn.
Konsten bildar ett magnifikt kulturstråk som sträcker sig från Ulvöarna längs Nätraälvens vackra dalgång. Dalens centrum utgörs av konst- och naturparken Herrgårdsparken i Köpmanholmen.
”För att giva min yttersta vilja tillkänna, i den händelse jag avlider utan att efterlämna bröstarvingar, vill jag härmed i detta testamente kungöra att allt jag efterlämnar vid min död skall bli till en fond benämnd ”Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond”. Fonden tilldelas Sidensjö-Nätra kommun i Västernorrlands län att användas av Nätra-Sidensjö kommun till inköp av konst eller skulpturer för utsmyckning av offentliga lokaler och platser.
Stockholm, 25/9 1961”