lärftmangel, brynge kulturområde
Den första lärftmangeln i Ångermanland byggdes här i Brynge i mitten av 1700-talet och drogs av hästar. Den flyttades till nuvarande plats 1865 och var vattendriven fram till kraftverksbygget 1924. De fina linnevävarna skulle sträckas, manglas och rullas upp. En väv kunde vara upp till 100 alnar (59 meter) lång. En timrad kista, med upp till två ton sten i, fördes fram och tillbaka över mangelbordet. Lärften var upprullad på kavlar som låg mellan stenkistan och bordet.
LINET
Linet var en oerhört viktig resurs i vårt område och har gett stor rikedom. Sveriges finaste lin kom från Ångermanland och Hälsingland.
Det var under 1700-talet som det tog fart. Redan tidigare tillverkades högkvalitativ linnelärft men nu ökade produktionen. Från statsmakten satsades det hårt på utveckling av det inhemska linet och man fick i gång en betydande linodlings- och beredningsverksamhet. Allt sköttes på plats av bönderna själva. Man odlade, beredde, spann, vävde och sålde. Södra Sveriges herrgårdar försågs med dukar av högsta kvalité och bönderna här omkring fick in ett överskott som de kunde satsa på den egna verksamheten.
I spellistan Brynge kulturområde på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du lära dig mer om lin och linberedning.