bror marklunds verkstad

Verkstad med utställning av skulpturer och förstudier. Bror Marklund var under 1900-talet en av Sveriges mest kända skulptörer och än i dag påverkar hans skulpturers formspråk dagens konstnärer.

Om Bror Marklund

Bror Marklund föddes i Grundsunda 1907. Hans föräldrar dog i spanska sjukan hösten 1918. De efterlämnade fem minderåriga barn varav den äldste var Bror Marklund, då 11 år gammal. Bror fick sin uppfostran hos en faster i Boden. Han arbetade på en snickarverkstad i fyra år tills han kunde yrket. Han fick därefter en anställning som ornamentsbildhuggare på en snickarverkstad i Stockholm.

På sin lediga tid karvade han gubbar i trä som han lämnade in till en järnhandlare för försäljning. Järnhandlaren anade att det fanns konstnärliga anlag i dessa arbeten och han ordnade så att Bror kom i kontakt med Carl Milles, en känd skulptör i Stockholm. Denna kontakt med Milles beredde honom tillträde till Konstakademien där han var elev 1928–1934. Senare blev han professor i teckning vid Konsthögskolan i Stockholm.

Bror fick stipendium och han kunde resa till Frankrike, Tyskland och Italien. Där fick han uppleva mötet med modernismen genom bland annat Pablo Picasso och Henry Moore.

Om konsten

Bror Marklunds konst kan beskrivas som eroticistisk primitivism. Rå hednisk stil, blandad med medeltida drag och med brutalitet, uråldrighet och det monumentala som genomgående tema. Teman som han arbetade med var: den havande kvinnan, mor och barn, gestalt i storm och gycklare.

Själv sade han: ”att göra en vacker grunka blev aldrig av”

skulpturer

i urval

  • Thalia, foajén Malmö Stadsteater,
  • Kvinna, Norrköpings museum
  • Mor och Barn, innergården före detta kanslihuset i Stockholm
  • Gestalt i storm, färjeterminalen i Trelleborg, Svenska ambassaden i Moskva och i Örnsköldsvik.
  • Gycklare, Årsta torg, Stockholm, Värnamo torg samt Stora torget, Örnsköldsvik.
  • DNA skulpturen Uppsala universitet.
  • Klocktornet i Kiruna
  • Port i brons Skandinaviska Enskilda Banken, Sergels torg, Stockholm

I Örnsköldsvik finns tre skultpurer du kan besöka.

Se skulpturer att besöka i Örnsköldsvik Länk till annan webbplats..

Om verkstaden

Bror Marklund bodde på Lidingö men han trivdes bäst i sitt ateljéhus i Funäsdalen. Denna ateljé skänkte Bror till Örnsköldsviks kommun och den flyttades till Örnsköldsvik efter hans bortgång. Han skänkte även skisser och stora och små gipsmodeller, litografier, och arbetsverktyg till kommunen. Många av dem finns utställda i verkstaden.

Örnsköldsvik kommun kunde efter Brors bortgång köpa in den sista versionen av Gestalt i Storm tack vare en insamling bland företagare i Örnsköldsvik. Denna skulptur står idag utanför museet och konsthallen i Örnsköldsvik. Där finns även skulpturen Sittande pojke som Bror skapat.

Sommartid är verkstaden öppen. Övrig tid måste besök bokas i förväg.

BROR MARKLUNDS STIPENDIUM

Skulpturstipendiet till Bror Marklunds minne ska uppmuntra och stödja verksamhet inom skulpturområdet. Stipendiet delas ut varje år. Förutom stipendiesumman får stipendiaten möjlighet att ställa ut på Örnsköldsviks museum & konsthall.

Mer om Bror Marklunds stipendium: www.ornskoldsvik.se/fritid-och-kultur/foreningsliv/stipendier/bror-marklundstipendiets-statuter Länk till annan webbplats.

Ligger här