alneskogens naturreservat

Alneskogens naturreservat är till största delen ett industriområde som naturen tagit tillbaka. Dolt i den täta lövskogen hittar du lämningar från den gamla ångsågsepoken, men här finns också bronsåldersrösen som berättar en tusenårig historia och områdets orörda lövskog bjuder på ett rikt fågelliv.

Idag korsas området av fina strövstigar och längst ut mot vattnet får du en fin utsikt över Örnsköldsvik och fjärden.

Historia

I reservatets östra del, på berget mot Bonäset, finns spår av människor från 1500–500 före vår tideräkning i form av bronsåldersrösen.

På det flacka området i reservatets västra del är det mesta gammal industrimark. Här låg Alne ångsåg som var i drift 1877–1934. Då arbetade och bodde 100-tals människor här. Idag ser vi bara lämningarna efter sågen. Gömda i den täta lövskogen ligger ruinerna efter arbetarbostäder, kajer och ångsågen. Ute i vattnet hittar du de konstgjorda öarna Norge och Danmark.

Flora och fauna

Skogen består till största delen av lövträd och domineras av gråal och björk med inslag av sälg, rönn, hägg, klibbal och druvfläder. Bergssluttningen i öster är rik på asp, olvon och blåsippa. Högst upp på hällmarkerna i öster växer fjällnejlika. Bäckgyllen, flenört och besksöta är andra intressanta inslag.

Lövskogssalen bjuder på ett rikt fågelliv med trastar, grönsångare, härmsångare, svarthätta, näktergal, lundsångare och gärdsmyg.

Mindre hackspett trivs och häckar här. På öarna häckar knölsvan och under sensommaren och hösten kan du se gråhäger. Vid stränderna häckar även mindre strandpipare.

Bävern har ofta ett tillhåll ute på de konstgjorda öarna och på ängsmarkerna kan du – om du har tur – få se rådjur beta.

Om reservatet

Naturreservatet är på 50 hektar och bildades 1995 för att bevara, vårda och utveckla ett variationsrikt lövskogsområde med höga natur-, kultur- och rekreationsvärden. För att bevara lövskogen röjs mindre granar bort. Dessa skulle annars tagit över och inom en framtid helt slagit ut lövskogsbeståndet.

Ligger här